Seks fordele ved at dit barn bruger sut

En sut kan være løsningen, der falder på et tørt sted, når baby skriger og græder, så trommehinderne vibrerer på mor og far.

I det følgende kan du læse tips og gode råd til hvordan dit barn bruger sut på den gode måde. Søger du en god kvalitetssut til dit barn? Så kan du finde nogle her: sutter fra bibs

Skal mit barn have sut eller ej?

Hvis man spørger fagfolk med forstand på sutter og babyer, f.eks. sundhedsplejersker, så er det at sutte en helt naturlig del af barnets behov. Suttebehovet er noget, som dit barn fødes med. Din baby bruger sutterefleksen til at tage føde til sig, når det ammes. Men at sutte beroliger også barnet. Det er noget velkendt og trygt, som barnet gør, mens det er et foster.

I den vestlige verden bruger 75-85 % af børn sut. Der er en række fordele og ulemper ved at bruge sut. Nogle børn bruger gerne sut, mens andre ikke kan lide den. Du kan læse mere om fordele og ulemper ved sut i det følgende.

Fordele ved at dit barn bruger sut

  1. Sutten hjælper dit barn til at falde i søvn.
  2. En sut kan berolige barnet, hvis det er utilfreds eller ked af det.
  3. Sutten kan også hjælpe dig til at finde ud af om barnet sultent. Hvis du prøver at give sut, når barnet er sultent, vil sutten hurtigt blive afvist.
  4. En sut kan købe dig en lille smule tid, indtil du finder et sted, hvor du kan amme eller give barnet mad.
  5. En sut kan lindre på smerter, f.eks. ved vaccination eller lignende, fordi den afleder barnets opmærksomhed.
  6. Undersøgelser viser, at brugen af sut fører til kortere sygehusophold, tidligere overgang fra sondenæring til flaske og bedre flaskemadning hos for tidligt fødte børn.

Ulemper ved at dit barn bruger sut

Ulemper ved sut opstår i tilfælde af at din baby bruger sutten langvarigt, dvs. udover 2 års alderen.
Ulemperne kan være:

  1. Barnet vågner, fordi sutten falder ud af munden. Børn bør helst ikke sove med sut i munden.
  2. Et skift mellem amning og sut kan forvirre sutteteknikken hos en baby og gøre amning problemfyldt. Det anbefales at vente med at bruge sut, til barnet er 1 måned, eller til amningen er etableret.
  3. Barnet kan risikere tandstillingsfejl ved brug af sut efter 2-årsalderen.

Hvad med huller i tænderne? Der er heldigvis ikke nogen sammenhæng mellem brug af sut og huller i tænderne hos små børn.